Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Περί πολιτικού αποπροσανατολισμού…

Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή[1], και μάλιστα σε διάσκεψη με θέμα που άπτεται άρρηκτα με τη διαφθορά, τη διαφάνεια και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε οικονομικά σκάνδαλα, πομπωδώς ανέφερε:

Προκόπης Παυλόπουλος: …«Ύστερα μίλησε ο κ. Παπανδρέου για διαφάνεια. Για ποιά διαφάνεια μιλά ο κ. Παπανδρέου; Η διαφάνεια τώρα εμπεδώνεται στον τόπο.
Και επειδή υπάρχουν αδιάψευστοι δείκτες, ποιός μετράει τη διαφάνεια γενικά; Η Διεθνής Διαφάνεια σαν παγκόσμιου κύρους μη κυβερνητική οργάνωση. Επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ό,τι αφορά τον δείκτη μέτρησης, η χώρα κατέρρεε σκαλί-σκαλί. Από το 2004 και μετά, αργά αλλά σταθερά όχι μόνο σταθεροποιηθήκαμε, αλλά και ανεβαίνουμε. Γιατί;
Γιατί και τα στοιχεία που δίνουμε είναι αξιόπιστα, αλλά και οι έλεγχοι γίνονται. Και αυτά που αποκαλύπτονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποκαλύπτονται γιατί εμείς το θέλουμε, εμείς το επιδιώκουμε και αυτό είναι υπέρ της διαφάνειας…
»

Στις 14-1-2008 η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια –Ελλάς» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Κράτος και Διαφθορά – Πώς θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο;». Την ημερίδα παρακολούθησε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος.

Μεταξύ των ομιλητών της ημερίδας ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς», κ. Σπύρος Μακρυδάκης. Στην ομιλία του
[2] ο κ. Μακρυδάκης ανέφερε: …«Τα τελευταία εννέα χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2007, παρατηρείται μια κατρακύλα. Από την 30ή θέση το 1995 πέφτουμε στην 56η το 2007. Το 2004 και το 2005 έχουμε μια άνοδο, αλλά μάλλον προσωρινή. Στη συνέχεια η κατρακύλα εξακολουθεί και δε θέλω να κάνω προβλέψεις για το 2008 με όλα του τα σκάνδαλα. Δυστυχώς τα πράγματα αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Η μόνη ένσταση σε αυτήν την αρνητική διαπίστωση ίσως να μπορούσε να προέλθει από το γεγονός ότι ο αριθμός των χωρών που είναι κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο δείκτη μεγαλώνει. Ήταν 41 το 1995 και 179 το 2007. Θα μπορούσε συνεπώς να υποστηριχθεί ότι οι συγκρίσεις δεν είναι πολύ καλές. Αλλά αν δούμε την κίνηση μιας χώρας που είναι κοντά σε μας (στο δείκτη διαφθοράς), της Πορτογαλίας, παρατηρούμε ότι εκείνη παραμένει σταθερή ενώ εμείς πέφτουμε. Άρα, ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών που αφορά κυρίως νεοεισερχόμενες χώρες της Αφρικής, δε θα έπρεπε να μας επηρεάζει

Μάλιστα, ο καθηγητής κ. Σ Μακρυδάκης, παρέθεσε και σχετική γραφική παράσταση, προς επίρρωση των συμπερασμάτων του:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, είναι σαφές ότι διαστρεβλώνετε τα συμπεράσματα της έρευνας. Μιας έρευνας, που όταν παρουσιάστηκε ήσαστε παρόν και μάλιστα συμμετείχατε στη σχετική ημερίδα ως ομιλητής.
Η καμπύλη, κύριε Υπουργέ, έχει νοτιοανατολική κατεύθυνση (διεύθυνση και φορά), δηλαδή φθίνει, δηλαδή η θέση της χώρας μας υποχωρεί, δηλαδή η διαφθορά εντείνεται, δηλαδή «τα πράγματα αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν». Από πού βγάλατε το συμπέρασμα ότι ως χώρα «…όχι μόνο σταθεροποιηθήκαμε, αλλά και ανεβαίνουμε…» ;

Γιατί, λοιπόν, κύριε Υπουργέ διαστρεβλώνετε τα συμπεράσματα της έρευνας;
Εικάζω δύο ενδεχόμενα:

1. Τα διαστρεβλώνετε ηθελημένα προκειμένου να κερδίσετε, από τα έδρανα της Βουλής, τη μάχη των εντυπώσεων που πιθανόν είναι πιο κρίσιμη και πιο σημαντική για εσάς από ότι η ίδια η μάχη κατά της διαφθοράς. Έχετε την ευχέρεια να το κάνετε, γιατί γνωρίζετε ότι κανείς εκ των ακροατών της Βουλής δεν πρόκειται να σας διαψεύσει, μιας και κανείς πολιτικός δεν είναι πρόθυμος να διαβάσει αντικειμενικά και αμερόληπτα, ούτε τα στοιχεία, ούτε τα συμπεράσματα της έρευνας. Μιας έρευνας, που στόχο έχει να αναζητήσει τα αίτια του προβλήματος, μέσω της διαπίστωσης των συνεπειών του, και σκοπό έχει τον προβληματισμό της Πολιτείας για τη χάραξη πολιτικών επίλυσής του.

2. Τα διαστρεβλώνετε εν αγνοία σας. Συμμετείχατε στην ημερίδα, είπατε αυτά που θέλατε να πείτε, αλλά δεν ακούσατε. Ή μάλλον ακούσατε και συγκρατήσατε αυτά που θέλατε. Αυτά που εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Νομίσατε πως η έρευνα σάς είπε ότι οι πολιτικές που χαράζετε βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ξανακοιτάξτε την καμπύλη κύριε Υπουργέ. Η κατεύθυνση είναι νοτιοανατολική

Νομίζω ότι αν ζητούσαμε από έναν πολίτη να μας υποδείξει ποια από τις παραπάνω εικασίες είναι περισσότερο επικίνδυνη για τη χώρα, θα μας υποδείκνυε τη δεύτερη:
Αυτό οφείλεται στο ότι αν η πρώτη εικασία είναι αληθής, ο πολίτης θα μπορούσε να σας δικαιολογήσει. Ίσως, μάλιστα, σάς δικαιολογούσε γιατί έχετε το δικαίωμα, ως πολιτικός, να έχετε θέσει χαμηλά στην agenda των προτεραιοτήτων σας την επίλυση του προβλήματος της διαφθοράς. Ίσως, ακόμα, σάς δικαιολογούσε γιατί θα μπορούσε να υποθέσει ότι έχετε εντοπίσει σημαντικότερα προβλήματα στη λειτουργία του Κράτους, που αφού δρομολογήσετε την επίλυσή τους τότε θα στραφείτε και στην επίλυση των προβλημάτων που βρίσκονται χαμηλότερα στην agenda· μεταξύ αυτών και η διαφθορά. Ίσως σάς δικαιολογούσε γιατί δείχνοντας υπομονή θα συντηρούσε την ελπίδα ότι όταν έρθει η ώρα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα μπορούσατε να φανείτε αποτελεσματικός.

Όμως, αν η δεύτερη εικασία είναι αληθής, ο πολίτης ακόμα και να θέλει δεν μπορεί να σας δικαιολογήσει. Διαπράττετε συστηματικό σφάλμα. Σφάλμα, που ακριβώς επειδή είναι συστηματικό, υπεισέρχεται σε κάθε πολιτική που χαράσσετε, σε κάθε πολιτική που εφαρμόζετε. Μάλιστα, επειδή όχι μόνο δεν το αναγνωρίζετε ως σφάλμα αλλά και επειδή είστε πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται περί σφάλματος (μιας και η έρευνα νομίζετε ότι σας δικαιώνει), θεωρείτε ότι πρέπει να εντείνεται τις πολιτικές που εμπεριέχουν αυτό το μη αναγνωρίσιμο από εσάς σφάλμα. Καταλήγετε, έτσι, να διαπράττετε σφάλμα πολλαπλασιαστικό, σφάλμα δυναμικό και επικίνδυνο.
Μοιάζετε με τον κυβερνήτη του σκάφους που έχει την πρόθεση να οδηγήσει τους επιβάτες του βορειοανατολικά, αλλά εμμένει στη χρησιμοποίηση εκείνης της πυξίδας που μόνο αυτός νομίζει ότι λειτουργεί σωστά, γιατί όταν του είπαν ότι είναι χαλασμένη εκείνος δεν κατάλαβε. Το "σκάφος" κύριε Υπουργέ κατευθύνεται στα νοτιοανατολικά και εσείς είστε χαρούμενος γιατί η πυξίδα σας σάς λέει ότι πάτε καλά... και ακριβώς επειδή νομίζετε ότι πάτε καλά, επιταχύνετε…
Ξανακοιτάξτε την καμπύλη κύριε Υπουργέ…




[1] ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ, ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΔ΄, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008, ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης… για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.»
http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne0811022(ap).txt

[2] Η ομιλία βρίσκεται στο δικτυακό τόπο http://www.tranparency.gr/ και στον τόμο: «Κράτος και Διαφθορα…», εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, Θεσσαλονίκη, 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: